Категории

Започна сезоната на ЈАГОДИ – Како да препознаете дали јагодите се слатки

Речиси е невозможно да се најде личност која не сака јагоди. На почетокот на мај, веќе на сите ни е јасно дека пристигна ерата на јагодите, а погледот кон блискиот пазар или супермаркет го потврдува истото.

Секој пат кога ќе ги купиме, чувствуваме наплив на среќа, сè до моментот кога ќе отвориме дома совршено спакувана тегла и гриземе една совршено црвена јагода. Тогаш што е следно? Разочарување. Повеќето од нив немаат вкус и мирис, поради што првата мисла за сите нас е „од каде овие јагоди?!“.

Тие обично доаѓаат од Шпанија, потоа од Турција, па дури и од Америка. Јагодите од увоз пристигнуваат порано од домашните, а увозниците обично ги пакуваат, а понекогаш дури и лажно ги продаваат како домашни. Затоа се прашуваме: како да препознаеме увезени јагоди од оние слатки домашни?

Домашните јагоди секогаш имаат интензивна, препознатлива арома, додека имаат вкус на слатка и многу посочна од увезената. Исто така, домашните јагоди немаат ист вкус од сите страни. Можно е јагодата да има различен вкус од спротивните страни, бидејќи тоа значи дека сончевите зраци паднале нерамномерно (или природно) врз овошјето за време на развојот. Исто така, домашните јагоди можеме да ги препознаеме по нивната форма. Никогаш не се сите во иста форма, ниту се со иста големина и боја. Тие се распаѓаат многу побрзо, бидејќи сè уште се третираат со помалку пестициди од увезените.

Што е тоа што ги издава увезените јагоди?

На домашните јагоди бојата им е секогаш бледо зелена, а така е токму затоа што неодамна биле набрани. Домашните јагоди се скоро со иста боја однадвор како и однатре, а исто така се полни со оние мали семиња, за разлика од увезените каде семето е поголемо. Изберете ги оние јагоди кои се цврсти на допир, но не и премногу тврди. Избегнувајте ги оние што се меки и смачкани. Општо е точно дека јагодите се собираат што е можно поскоро, бидејќи витаминот Ц и антиоксидансите со кои се богати исчезнуваат со стоењето. Затоа најздравата јагода е онаа што се собира веднаш.

Прегледи:
37
Објавено на:
02.05.2021