Категории

Запознајте ја Лил Микела – Дигитална, фиктивна инфлуенсерка со преку 2 милиони следачи!

Ако иднината ја замислувате со дистопични сценарија во кои што роботите имаат живот сам за себе – добредојдовте во иднината. Запознајте ја Лил Микела – фиктивен лик кој е CGI карактер, која има преку 2 милиони следачи на Инстаграм и веќе процветана музичка кариера.

 

View this post on Instagram

 

Not the VitaminD I was talking about, but it’ll do.

A post shared by Miquela (@lilmiquela) on

Проектот на Микела започнал како инстаграм профил од страна на двајца луѓе базирани во Лос Анџелес. Таа е дигиталек лик, која на почеток била моделка која рекламирала брендови како Келвин Клајн и Прада. Бидејќи нејзините креатори се всушност лица од музичката продукција Brud, тие понатаму ја имаат изградено и нејзината музичка кариера. Користењето на Микела за музички цели, се споредува со она на Gorillaz. Првиот сингл на Микела, ‘Not mine’, беше издаден во август, 2017 година. Од тогаш има издадено и неколку други синглови.

 

 

View this post on Instagram

 

Multiple people have stopped ignoring me when I wave at them. We really are healing y’all.

A post shared by Miquela (@lilmiquela) on

 

View this post on Instagram

 

U OK?, a poem by Miquela: Roses are red, I’m obsessed with this dress, I’m reading the comments, y’all seem SO. PRESSED.

A post shared by Miquela (@lilmiquela) on

Изгледа толку реално, што многумина не веруваат дека е фиктивен лик. Некои ја мешаат со робот – таа не е ни робот, односно, таа воопшто нема физичка форма! Постои само во компјутерскиот свет.