Запознајте ја најмалата дива мачка во светот! (ВИДЕО)

Иако е дива мачка, слободно можете да ја погалите. Таа е речиси 200 пати помала од лав, а тешка е одвај 1 килограм. Изгледа како мал леопард и живее во Индија.

Таа припаѓа на многу редок вид на мачки, а нејзините очи се шест пати посилни од човечките, па затоа е во состојба да пронајде плен и во најгустите вегетации.

Овој редок вид е тема и на емисијата на ББС „Big cats“, а мора да се напомене и дека многумина посакале оваа мала мачка која ја собира во човековата дланка да ја имаат за домашно милениче.
Коментари

коментари