Категории

Затворете ги очите и замислете илјада светла да светкаат околу вас – Ве носиме во срцето на Нов Зеланд

Скоро како лично ноќно небо. Баш вака изгледа пештерата Ваитомо во Нов Зеланд. Иако не знаеме кога повторно ќе можеме да патуваме, тоа не значи дека не можеме, барем со фотографии, да посетиме нереални места на земјината топка и да уживаме во нивните убавини.

Ова нереално место се наоѓа на северот на островот, а Arachnocampa luminosa – вид на глиста, кој се наоѓа исклучиво на Нов Зеланд, ја должи својата специфична раскошност. Оваа пештера е дел од системот на поток Ваитомо, кој вклучува пештера Руакури, Лаки Штрајк и пештера Тумутуму.

На влезот има модерен центар за посетители, дизајниран во дрво. Посетата се одвива исклучиво во групи, каде бродот ги обиколува собите под трезорот полн со црви. Името „Ваитомо“ потекнува од маорските зборови „ваи“, што значи вода и „томо“ – дупка или вратило.Иако светот дозна за пештерата во 1884 година, локалното население знаеше за пештерата еден век пред откривањето, според на веб-страницата на Википедија. Оваа пештера фасцинира не само со својот неверојатен сјај, туку и со варовнички формации, кои имаат неверојатна убавина. Во текот на првите две години, пештерата ја посетија околу 500 посетители, а локалното население се погрижи за сè, сепак, по зголемениот вандализам, односно уништување на природата, владата се погрижи за пештерата.

Прегледи:
453
Објавено на:
03.02.2021