Категории

„Здравиот просјак е посреќен од болниот крал“ – Изреки на Шопенхауер кои секогаш ќе не замислуваат

Ви донесуваме неколку мудри мисли во форма на цитати од познатиот германски идеалистички филозоф – Артур Шопенхауер.

А

Артур Шопенхауер е класичен претставник на песимизмот; учеше дека волјата е основа на сè, Кантовата работа само по себе, суштината на светот што е само претстава. Волјата е вечно незадоволна, и затоа животот е бесконечно страдање и овој свет е најлошиот можен свет. Прочитајте ги сите мудри мисли што ги споделил со нас Артур Шопенхауер.

1. Верата е како љубов: не може да се наметне. Затоа залудни се сите напори да се воведе или зајакне со државни мерки.

2. Здравјето ги надминува сите можни добра толку значително што здравиот просјак е посреќен од болниот крал.

3. Постојат само неколку работи што ќе ги задоволат луѓето повеќе отколку кога ќе им ја кажеме големата несреќа што не снајде неодамна.

4. Богатството е како морска вода; колку повеќе го пиеме, толку сме повеќе жедни.

5. Честа е, објективно кажано, мислење на другите за нас, и субјективно, нашиот страв од тоа мислење.

6. Лекарот го гледа човекот во сета своја слабост, адвокатот со целата своја зло и свештеникот со сета своја глупост.

7. Љубомората секогаш се раѓа со љубов, но не секогаш умира со неа.

8. Луѓето се водат во општеството од внатрешната празнина и досада. Ако сметаат дека ни се потребни, луѓето стануваат вообразени и арогантни.

9. За човек кој е интелектуално супериорен во однос на другите, осаменоста нуди двојна корист; првата, кога е сам, и втората, кога не е со други.

10. За да ја препознаете туѓата вредност, треба да имате своја.

11. Оној што е паметен, во разговорот ќе размислува помалку за тоа за што зборува, а повеќе за оној со кој зборува. Ако го стори тоа, може да биде сигурен дека нема да каже ништо за што подоцна би можел да зажали.

12. Колку и да билете цврсто поврзани луѓето со пријателство, љубов или брак, искрено, на крајот, секој мисли само на себе, а можеби дури и на своето дете.

13. Она што не прави најсреќни е спокојството на умот. Оваа одлика е награда сама по себе. Затоа, развојот на спокојството во самиот себе треба да се стави пред сите аспирации!

14. Судбината ги меша картите а ние играме.

15. Ако човештвото секогаш беше разумно, историјата немаше да биде долга хроника на глупоста и криминалот.

16. Дивјаците се проголтуваат едни со други, а питомите се лажат едни со други.

17. Будала трча по задоволствата во животот и сфаќа дека е измамен. Мудрецот избегнува неволји.

18. Верувањето и знаењето се третираат едни со други како птици на скала: колку едниот е подолу, толку повисоки се крева другиот.

19. Најголемото од сета глупост е да се жртвува своето здравје, од која било причина; заради стекнување на имот, заради унапредување во услугата, заради учење, за слава, да не ги спомнувам задоволството и краткорочните задоволства. Покрај тоа, сè треба да биде подредено на здравјето.

20. Човек полн со дух и во целосна осаменост вонредно се забавува со своите мисли.

21. Да се ​​ожениш значи да ги преполовиш своите права и да ги удвоиш своите обврски.

 

Прегледи:
90
Објавено на:
27.01.2021