Категории

Зеленилото ја поттикнува среќата: Како влијае врз менталното здравје?

Научниците откриле дека животот во близина на природата доста влијае врз ментално и целокупното здравје, многу повеќе од работата и висината на платата. Се испоставува дека најголемиот дел од позитивното влијание го имаат зелените површини кои се наоѓаат на 300 метри од домот.

Оние луѓе кои во градските средини живеат опкружени со зеленило се посреќни и позадоволни, покажало истражувањето спроведено во неколку универзитети во Велика Британија.
Користејќи ги податоците на 25,518 граѓани на Лондон, научниците открија дека животот во близина на природата многу повеќе влијае на менталното и целокупното здравје отколку работата и добрата плата. Авторите на студијата истражуваа колку зеленило е потребно за тоа да влијае позитивно на нас. Се испостави дека најголемо позитивно влијание имаат површините кои се наоѓаат на 300 метри од домот.