Категории

Жители на село во Индија се одлучија да се откажат од улично светло за да спасат птица со младенчиња

Кога човекот и природата се обидуваат да живеат заедно, обично човекот победува. Сепак, тоа не беше случај во мал град во јужна Индија каде птица го создаде гнездото на многу незгодно место.

Селото Потахакуди има само 120 куќи со 35 улични светла. Случајно, оваа птица, од групата птици индијски Робин, реши да се смести на главниот далекувод на градот. Карупу Раџа, човекот задолжен за улично осветлување, прв го откри гнездото и малите птици што живеат во него. Раџа, кој е голем љубител на птици, ја објави оваа вест на социјалните мрежи за да ги предупреди граѓаните за постоењето гнезда и да ги замоли да соработуваат за да можат овие необични гости да преживеат.

Иако некои членови на селото првично беа загрижени за недостатокот на ноќно осветлување, Раџа беше убеден дека напорот ќе се исплати.

– Им објаснив дека многу видови птици се истребени и дека индијскиот Робин не треба да ја има истата судбина, рече Раџа.

Жителите одлучија дека повеќе сакаат да се откажат од уличните светла додека младите не пораснат доволно за да го напуштат гнездото на нивната мајка. Градот беше во темница 45 дена и ноќи, а жителите дури и целосно ја исклучија електричната енергија од изворот на електрична енергија за да ги чуваат безбедно мама и птиците. Иако животот во мракот престана откако мајката и нејзините бебиња полетаа, жителите на ова село направија извонредни напори да ја спасат несреќната птица и нејзините деца.

Иницијативата на Потхакуди да го спаси овој вид птици му донесе репутација на човек со големо срце, кој сите долго ќе го паметат.

Прегледи:
49
Објавено на:
03.04.2021