Категории

Златно правило за среќен брак на психолозите – Како да ја одржите љубовта и хармонијата

Веројатно не сте чуле за правилото 50-30-20, но може да се примени во многу сфери од животот, од љубов до заштеда на пари.

Иако овие работи изгледаат доста различни и некомпатибилни, тие се поврзани со фактот дека треба да научите како да го закажете времето и да промените некои навики. Да почнеме со врските прво. Логично, секогаш кога не можеме да го исполниме ветувањето што го дадовме, или да заборавиме на нечиј роденден, ќе се обидеме да се извлечеме од работните обврски, заморот и слично. Добро, секој сака фазата на меден месец во врска или брак да трае што е можно подолго, но за да го направите тоа треба да вложите малку напор.

Експертот за врски Венди Атинабери изјавува дека е многу важно да имате време за вашиот партнер, но и за себе. Затоа тој го предлага правилото 50-30-20.

А тоа значи: 50 проценти од времето треба да се издвојат за вашиот партнер и вашата врска, 30 проценти за пријателите и роднините и 20 проценти за себе. Атенбери тврди дека оваа формула ќе обезбеди здрава и успешна врска од која сите ќе бидат задоволни. И како што вели таа, одеднаш веќе немате изговор да не излегувате на пијачка со пријателите или на роденден на детето. Важноста на времето посветено на врската и партнерот не треба да се потценува, бидејќи тоа ќе овозможи вашиот сексуален живот да биде уште подобар. Интересно е и тоа што правилото 50-30-20 може да се користи при финансиско планирање.

Принципот е следен: искористете 50 проценти од месечниот буџет за плаќање кирија, сметки, храна и превоз. Одвојте 30 проценти од парите за патувања, хоби, облека, излегување и издвои 20 проценти од парите и тоа ќе биде твојот црн фонд. Обидете се да ги направите овие пари „недопирливи“ и обидете се да не бидете во искушение да ги користите предвреме. Иако се чини нереално да одвоите пари во време на општа криза, вашите напори ќе се исплатат на долг рок. На крајот на краиштата, никогаш не знаете кога ќе ви треба „кутија“.

Прегледи:
325
Објавено на:
29.01.2021