Знаете ли што е всушност белото чоколадо?

Нутриционистите истакнуваат и дека е значително понездраво од црното чоколадо бидејќи потешко се вари и обилува со шеќери и масти.

Белото чоколадо никогаш не стана популарно како обичното, и покрај тоа што има пријатен вкус.

Сепак, малку кој знае дека всушност белото чоколадо не спаѓа во чоколадни производи, туку во производ од шеќер, бидејќи за разлика од црното чоколадо не содржи какао, туку  путер какао, млеко, шеќер, млечни масти и лецитин, емулгатор кој и дава цврстина.

Тоа секако не ја спречува повеќе вековната лута поделба на оние кои сакаат црно и на оние кои сакаат бело чоколадо. Слична е и ситуацијата со еурокремот. Веднаш штом ќе го донесете од маркет се знае кој ќе го изеде белото, а кој црното.
Коментари

[fbcomments]