Категории

Знаци дека треба да ја прекинете врската

Кога станува збор за односите, нема златно правило или водич за упатства. Никој не може да ви помогне да изберете помеѓу тоа да бидете заедно, да бидете сами, да бидете жртва или да бидете среќни. Само вие можете да одлучите дали да ја прекинете врската или да се борите за тоа.

Ако може да се пронајдете во некои од овие знаци тогаш завршете што е можно побрзо.

1. Не сте задоволни во вашата врска.

Ако често се чувствувате несреќно, непријатно, под стрес или дури и оптоварено, тоа е првиот и најважен знак дека сте во деструктивна ќорсокак врска. Само бидете искрени со себе и признајте дека сте во „токсична“ врска. Обидете се да идентификувате кои „придобивки“ ви ги носи овој однос. На пример, тоа ве спасува од страв од осаменост или премногу се плашите да бидете сами и сакате финансиски и емоционално да зависите од партнерот.

2. Не можете да бидете свои кога сте со вашиот партнер.

Ако во вашата врска треба премногу често да се свртувате кон вашите актерски способности, вие се лишувате од искуството да бидете автентични, што ве спречува да ја развивате вашата врска.

3. Партнерот  премногу ве контролира.

Внимавајте дали вашиот партнери ,ги следат вашите телефонски разговори, социјалните мрежи и е-поштата, дали сакате да споделите сè со нив, па дури и бара да ја вратите вашата плата. Всушност, тие преземаат целосна контрола над вашиот живот во форма на емоционална злоупотреба и го напаѓаат вашиот личен простор. Ова е неприфатливо во врската.

4. Живеете изолирано.

Вашата сакан се обидува да ве изолира од пријателите и семејството, ви забранува да користите телефон или автомобил или можеби дури и ве спречува да најдете добра работа? Тоа се црвени знамиња во врска. Тоа е форма на домашна злоупотреба што доведува до психолошка и економска зависност од вашиот партнер.

5. Партнерот секогаш ве потценува вас и вашите достигнувања.

Време е да заминете ако честопати слушате од вашиот партнер дека сте само обична личност со толку многу достигнувања. Тие се обидуваат да ве убедат дека никој никогаш нема да ве цени, но најлошото нешто е што почнувате да верувате дека е вистина. Вашиот партнер е тој што има потреба од помош, а не вие! Очигледно, вашиот емотивен манипулатор има проблеми со самодовербата и се обидува да ја подигне нивната ниска самодоверба омаловажувајќи ве.

6. Партнерот секогаш се обидува да направи да се чувствувате виновни.

Вашиот партнер секогаш се обидува да ви ја префрли вината за тоа што се случува со вашата врска. Како резултат, често се чувствувате како да мора да објасните нешто, иако не треба. Вашиот вешт манипулатор не сака да преземе одговорност. Тој или таа ќе стори сé за да се чувствувате виновни, со што ќе ги постигнат своите сопствени цели.

7. Неконтролирани епизоди на импулсивна агресија.

Ако вашиот партнер лесно се лути, особено кога ситуацијата не е толку стресна, таквите врски можат да бидат опасни.

Прегледи:
108
Категории:
Љубов и секс
Објавено на:
19.11.2020