Зошто доењето е поврзано со бакнувањето? Факти кои досега не сте ги знаеле за бакнежот

Прочитајте повеќе за уникатниот бакнеж помеѓу две личности и како тој чин предизвикува да се чувствуваат мажите и жените…

Ние не сме единствените видови кои се бакнуваат. Големите мајмуни ги притискаат усните за да изразат возбуда, наклонетост или помирување.

Научниците немаат конкретен одговор на прашањето зошто луѓето се бакнуваат, но некои мислат дека тоа е поради доењето. Преку доењето и примањето готова храна директно од родителот, научниците го објаснуваат искажувањето на љубов преку усните.

Римската војска го претставила бакнувањето во многу култури (по нејзините освојувања, веројатно), а подоцна главна заслуга за тоа имаат европски истражувачи.

Доколку сте доволно блиску да се бакнете, нашите носеви ја оценуваат компатибилноста. Во една значајна студија, еволутивниот биолог Клаус Ведекинд од Универзитетот во Лозана, Швајцарија објави дека жените го претпочитаат мирисот на мажите чии иницијативни гени се разликуваат од нивните. Мешањето на гените на тој начин може да предизвика потомство со посилен имунолошки систем.

Љубовта е дрога: допамин, невротрансмитер поврзан со чувствата на желба и награда, како одговор на потребата за нови искуства, што објаснува зошто бакнежот со нова личност може да биде толку посебен.

Кај некои луѓе, присуството на допамин може да предизвика губење на апетитот и неможност за спиење, симптоми најчесто поврзани со вљубеност.

Држењето за раце и бакнување ги намалува нивото на хормонот за стрес – кортизол, а со тоа го намалува крвниот притисок и оптимизира зајакнат имунолошкиот систем.

Две третини од луѓето ја вртат главата десно, кога се бакнуваат. Оваа постапка може да се спореди со вртењето на главата забележано кај бебињата, па дури и кај фетусите.

Еволуционарно е докажано дека мажите преферираат фанцуски бакнеж повеќе од жените.

Размената на плунка може да обезбеди репродуктивна предност кај мажите. За време на бакнежот, мажот пренесува малку тестостерон на својот партнер. Во текот на неколку недели и месеци, константно бакнување може да се подобри либидото на жената, зголемувајќи и ја потребата за секс.
Коментари

[fbcomments]