Зошто е важно да пеете секој ден

Секој може да пее, без разлика дали добро или малку полошо … Зошто е важно да пеете? Ги откриваме придобивките од оваа едноставна активност што може да направи чуда!

Моќта на пеење во група

Науката ја потврдува моќта на пеењето. Неодамнешните истражувања покажуваат дека пеењето во група не зајакнува и стимулира. Ги зајакнува силните врски помеѓу пејачите и може да направи да се чувствуваме побезбедни. Многу одамна, заедничкото создавање музика било важен ритуал во заедниците, племињата – пееле и танцувале заедно, што овозможувало градење заедница и лојалност, пренесување на релевантни информации и ефикасно одвраќање на непријателите.

 

Пеењето ослободува ендорфин

Повеќе од една деценија, научници работеле напорно за да пронајдат објаснување зошто пеењето има толку смирувачки, но сепак енергичен ефект врз луѓето. Бројни студии покажуваат дека пеењето ослободува ендорфин и окситоцин – што пак ги ублажува вознемиреноста и стресот и е силно поврзан со чувство на самодоверба и чувство на единственост. Пеењето им помага на луѓето кои страдаат од депресија, ја намалува нивната осаменост, ги опушта, ги прави среќни и обединети.

 

Пејте во секое време, на кое било место

Придобивките од пеењето се бесплатни и широко достапни. Сите ние имаме глас. Сите можеме да пееме, дури и ако мислиме дека не можеме, или дека не треба. Има моменти кога сите пеевме. Пеевме во црква, околу оган или за време на час на училиште. Сега кога модата за групно пеење полека се враќа, многумина од нас ја немаат таа навика. Можеби некој еднаш ви кажал да ја чувате песната за себе или едноставно го критикуваат вашиот не толку совршен глас. Глупости! Вреди да се вложите за вашата благосостојба и да ги отфрлите мислењата на другите. Оставете ги другите да се грижат за себе а вие грижете се за пеењето!

 

Пеењето е добро против болести

Пеењето е едноставна и пријатна активност, како што може да ви помогне во намалување на напнатоста, подобрување на благосостојбата и квалитетот на животот на пациентите со карцином им помага да се борат со болеста колку што е можно повеќе. Музичката терапија се користи во болниците уште од 1970-тите. Добиените податоци досега укажуваат на корисен ефект од музичката терапија врз пациентите. Затоа вреди да се пее во здравје и во болест!
Коментари

[fbcomments]