Категории

Зошто играта е есенцијална за здравиот детски развој

Сите го имаме слушнато терминот,  “Oх тоа е детска игра.”  Терминот имплицира нешто лесно, безгрижно и не толку значајно.  Меѓутоа за едно дете, детската игра е есенцијална за нивниот ментален, емоцинален, емоционален и физички развој. Сите знаеме дека децата сакаат да си играат. Но може не сме точно сигурни која е важноста од детската игра за целокупниот детски раст и развој.

Играта овозможува енергијата која ја имаат децата да се канализира.  Ги зајакнува и дефинира малите и големите моторни вештини. И во исто време гради издржливост и сила. Сензрното учење најмногу се развива низ игра. Токму играта е најважна за нормалнио физички раст и развој.

Децата поседуваат природна љубопитност. Тие истражуваат, учат и прават смисла за работите околку нив низ детската игра.  Роителите и едукаторите може да ја подржат детската игра и д аја насочат во правилем раст и развој овозможувајки играчки и материјали за соодветна возраст.

Играта им овозмжува на децата подобро да го осознаат светт околу нив и да истраѓат информации есенцијални за учење. Тие учат базични концепти низ игра како бои, брење, како д асе изградат работи и како да се разрешат порблеми. Вештините за резонирање се зајакнуваат секогаш кога детето е вклучено во процес на игра.

Тие ито така учат како да направат реации, да играат улоги, д асподелуваат и да слушаат правила на игра. Тие учат како д априпагаат на одредена група или тим. Исто тка формираат пријателски релации.

Преку играта се задоволува чувството на постигнување, добивање и давање внимание, и е подобрува самодовербата. Учат како на содетни налини да искажат емоционално доживување и како да се справат со истото.

Препораката е да г поттикнете детето на игра. Обојте слики, направете цртежи боејки со раце, содадете згради и градови од картон, подигнете шатор за кампување  – можностите се бескрајни!

Сите знаеме дека детските безгрижни денови летаат брзо, затоа оставете ги децата да уживаат во нив!

 

Бреинобреин Европа

www.brainobrain.com.mk

Прегледи:
331
Објавено на:
04.07.2017