Категории

Зошто кога ќе кивнеме велиме баш „на здравје“?

Освен ако не се грижите многу за бонтонот, веројатно ќе кажете „на здравје“ кога некој ќе кивне (или некоја варијанта како германски “гесундхајт”, што буквално значи „здравје“ или англиски “bless you” што значи благословувам).

Зошто? Постојат многу теории за потеклото на тој одговор, но сите тие се насочени кон истата идеја: ако кажете „благословен“, го заштитувате оној кој кашла од можна смрт откако срцето ќе престане да чука (да, навистина). Истата порака ја испраќаат нашите „навивања“ – ние сакаме да го зачуваме здравјето на оние кои страдаат, и покрај кивањето.
Звучи супер неверојатно но можеби сепак малку можно? Па што е со кивањето и каков ефект има тоа на вашето срце? Што се случува во телото кога солзите?

Замислете кивање како одбранбен механизам.

„Тоа е инстинктивно однесување што служи за чистење на носот од прашина и други честички“, вели др. Кристофер Кели, доктор, кардиолог и автор на книгата „Дали умирам?!: Комплетен водич за вашите симптоми – и што понатаму“.

Во суштина, кога внатрешноста на носот е иритирана, затворете ги очите, длабоко вдишете и мускулите на градите исфрлаат воздух од белите дробови со голема брзина, дувајќи го носот и чистејќи сè што вашето тело мисли дека не треба да биде таму , тој вели.
Па, што е со таа теорија што го запира срцето? Тоа е еден од оние митови кои имаат зрно вистина, вели др. Бенџамин С. Блер, оториноларинголог во Mass Eye and Ear во Бостон. Размислете за положбата на срцето во телото – тоа е многу блиску до белите дробови и градите. И длабок здив (што го земате пред кивање) може да активира долг нерв наречен вагусниот нерв (буквално тече од мозокот до дел од дебелото црево), вели др. Блер.

Меѓу многу други одговорности (како што се предизвикување контракции во дигестивниот тракт), вагусниот нерв испраќа сигнал до срцето да забави, вели др. Кели – затоа неколку длабоки вдишувања можат да помогнат во забавување на отчукувањата на срцето и да ве смират кога сте под стрес.

„За некои луѓе, навистина (застанува)“ „Кај некои луѓе, длабок здив што се јавува на почетокот на кивањето може да го активира вагусниот нерв толку силно што срцето за кратко забавува или дури и го прескокнува ритамот“, вели др. Кели.
Но, што е со повеќето луѓе? „Срцето ќе продолжи да чука со нормална брзина за време на кивање, без видлив ефект.“ Но, дури и ако срцето прескокне или забави за момент, вие не мора да се грижите.

„Срцето чука во просек од околу 70 до 90 пати во минута“, вели др. Кели. Вистинскиот проблем е сепак кога срцето застанува: „Ако застане повеќе од четири или пет секунди, ќе се онесвестиш. Ако доцнењето трае подолго, подобро е некој да започне со реанимација, односно масажа на срцето. “Но, повторуваме, тоа нема да се случи од кивање.

Заклучок: не, вашето срце всушност не застанува кога киваш. Може да забави или прескокне, но нема причина да се грижите за тоа.

Прегледи:
459
Објавено на:
21.03.2021