Категории

Зошто кујнските крпи не треба да се перат со останатите крпи

Исто како што одделувате шарени алишта од бели, така треба да правите и со кујнски крпи и крпи. Покрај бришењето садови со крпи, ние често ги бришеме рацете со нив за време на готвењето, но ги користиме и при чистење на кујнски површини.

Поради честата употреба, кујнските крпи се претежно влажни, па затоа се идеално место за развој на разни бактерии и микроби. Ако ги переме кујнските крпи заедно со останатите крпи, лесно може да се пренесат бактерии и микроби во нив, затоа експертите препорачуваат кујнските крпи и крпи да се перат одделно на високи температури. Ако миеме кујнски крпи и крпи заедно во машината за перење, може да се појави контаминација и ширење на штетни бактерии и микроби, така што крпите со кои го бришеме лицето нема да бидат целосно чисти. Скоро сите ја прават оваа грешка, но исто како што ја одделуваме облеката по боја и материјал, мора да одвоиме и крпи од крпи.

При перење, количината на прашак е исто така важна – треба да истурите доволно, бидејќи заштедата на прав може да влијае на чистотата на алиштата.

Како да се перат кунските крпи?
Експертите исто така советуваат да се додаде малку оцет и сода бикарбона во машината при перење кујнски крпи, со цел да се отстранат мирисите што често ги креваат крпите за време на готвењето. Покрај тоа, омекнувачот не се препорачува за крпи бидејќи непотребно ги оптеретува со хемикалии и може да влијае на нивната апсорпција.

За разлика од кујнските крпи, омекнувачот може да се користи при перење на останатите крпи, но во помали количини во споредба со другите алишта. Исто така, крпите треба да се перат на секои четири дена, по можност на 90 степени, со цел да се избегне ширење на бактерии.