Категории

Зошто мачките сакаат да бегаат од дома?

Мачките често излегуваат од дома, а голем број од нив никогаш не се враќаат. Животните заминуваат дури и кога се добро згрижени, а на сопствениците не им е јасно зошто се случува тоа. Постојат неколку причини зошто мачките ги напуштаат своите домови.

Време за парење
Мачка која бара партнер сигурно ќе најде начин да излезе од дома. Потребно е само момент на невнимание, отворен прозорец или врата, а мачката ќе го искористи за да избега. Кога нивната потреба за парење е на својот врв, нивната главна цел е да најдат партнер и тие ќе сторат сè за да го постигнат тоа. Мачките стануваат активни многу рано, од четвртиот до петтиот месец од животот, затоа треба да бидете претпазливи.

Истражување на животната средина
Мачките се природно љубопитни суштества. Тие сакаат да откриваат нови места, а тоа ги оддалечува од нивниот дом. Во одреден момент, вашата мачка можеби ќе сака да истражува блиско соседство или да запознае други мачки во оваа област. Обично се враќаат дома за неколку часа и обично остануваат надвор најмногу три дена.

Желба за независност
Иако независноста е првенствено човечки нагон, мачките исто така можат да почувствуваат желба за тоа. Ваквите случаи се ретки, но има и мачки кои сакаат слобода и покрај одличните услови за живот во семејството. Без оглед колку и да се обидувате да ја вратите, таквата мачка секогаш ќе најде излез.

Постојат голем број причини зошто мачиња ги напуштаат своите домови, а некои од нив никогаш не се враќаат. Улицата и непознат терен можат да бидат многу опасни, особено за мачките кои целиот свој живот го поминале во затворено. Тие можат да јадат отров, да имаат сообраќајна несреќа и потоа да умрат.

За да се спречат вакви катастрофи, сопствениците прво треба да ги стерилизираат своите миленици. Ова не само што спречува мачките да избегаат, туку и да се размножуваат и да ги напуштаат домовите, што е голем проблем денес низ целиот свет.

Прегледи:
186
Категории:
Животни
Објавено на:
11.12.2020