Категории

Зошто на душата и треба тело – Која е разликата помеѓу тие две

Зошто душата сака тело? Што може да направи телото што душата не може? Зошто би сакала таква непостојана, груба, тешка, болна работа?
Душата не може да допре. Не ја знае потребата за човечка кожа. Не може да поминува со прстите преку туѓата рака и вратот и грбот и не може да чувствува осакатена желба и екстатична страст. Тоа се симптоми на лудило што го нарекуваме љубов, но тоа е човечка љубов. Често е плитко и диво и манично и еквивалентно. Се топи во ценењето на нешто подлабоко, или гори силно и потоа се гаси.
Душите не можат да доживеат почеток или крај, ниту низа и спектар на емоции. Тие не можат да бидат изненадени затоа што никогаш не биле збунети или несвесни. Тие не знаат физичко-емоционална топлина, ниту како е да држиш и бакнеш новороденче во чело, како и треперење во градите кога ја мирисаш саканата личност.

Вашата душа не може да почувствува кога ја читате вашата омилена книга и кога вашиот ум става нечија приказна во вашиот живот, или како прстите ви се превртуваат низ скршената корица за трилионити пат и доживувањето на мирисот на книгата особено кога тоа ви е омилено.
Душата не мора да ги плаќа сметките, да оди на шопинг по храна или да готви вечера, да закаже преглед, да пере садови или да прави планови за петок за да биде во чекор со врската. Не мора да прави топли бањи за да се опушти или да ја организира куќата, да извршува задачи или да шета за да размислувате. Телото може да учи. Телото може да ја почувствува магијата на реализацијата. Може да ги состави парчињата заедно и да разбере. Може да се изгуби за да може да се „најде“, може да страда за да заздрави “.

Прегледи:
382
Објавено на:
18.08.2021