Категории

Зошто нашите најдобри идеи доаѓаат под туш

Ако некогаш сте имале најсјајни моменти додека се туширате, не сте сами. Постои дури и заедница Редит, каде што луѓето ги споделуваат своите најистакнати мисли за време на туширање.

1. Најдобрите идеи доаѓаат кога не размислувате.

Најзначајните и идеи што го менуваат животот може да потекнуваат од таканаречените „моменти на туширање“ и има наука за да го потврди тоа. Група истражувачи им дадоа подбивки на студенти на колеџ и ги замолија да известат дали ги добиле своите одговори размислувајќи го решението чекор по чекор или одговорот само „им дошол“. Како што се испостави, оние кои правилно го решија проблемот не беа оние кои се обидоа да го решат чекор по чекор. Со туширање, вашите идеи течат и веројатно ќе најдете креативни решенија.

2. Тушевите го зголемуваат нивото на допамин.

Туширањето е еден од најлесните начини за зголемување на допаминот – невротрансмитер одговорен за мотивација и фокус. Тоа е важно за вашата меморија и функцијата на мозокот, па дури и ги регулира движењата на вашето тело. Туширањето во ладна вода може да го зголеми допаминот за 250%.

ОГЛАС

3. Опуштени сте.

Кога сме опуштени, веројатно ќе го свртиме нашето внимание и ќе дојдеме до проникливи идеи. Капењето или туширањето може да го намали стресот и вознемиреноста, да ве смири и да ги развие вашите идеи.

4. Малку расеаност е добро за креативноста.

Додека интензивниот фокус е важен за работата, нежното одвлекување на вниманието може да го „освежи“ вашиот мозок и да помогне во вашата фантазија. Туширањето е совршен пример за тоа како можеме да го пренасочиме нашето внимание од една на друга активност. Расеаноста може да му даде „пауза“ на нашиот мозок и да работиме на некој проблем покреативно.

5. Вие сте покреативни кога сте поспани.

Веројатно сте се навикнале да се туширате рано наутро кога сте полуспани или доцна навечер кога едвај чекате да легнете. Можеби мислите дека кога сте уморни, веројатно нема да дојдете до никакви иновативни идеи, но науката докажува дека маглата од мозокот всушност може да ја зајакне вашата креативност. Истражувачите откриле дека користиме покреативно размислување кога сме уморни. Значи, ако сте був, можеби сте покреативни рано наутро.

Прегледи:
526
Категории:
Занимливости
Објавено на:
19.11.2020