Категории

Зошто не треба да пиеме вода додека јадеме?

Поголемиот дел од луѓето за време на оброкот пијат вода, но тоа може да биде навистина лошо.

Кај процесот на варење првата фаза секако започнува во устата и тука треба 25% веќе да биде подготвена пред да замине во стомакот.

Кога ххраната правилно се сожвакува, устата произведуваат доволна количина плунка која помага храната во стомакот да оди многу полесно. Плунката ја заменува улогата на водата, а таа содржи 98% вода и 2% дигестивени ензими и помага храната полесно да се вари.

Ако пиеме вода додека јадеме ние произведуваме помалку плунка и со тоа го отежнуваме варњето на храната.

Доколку парвилно сожваканата храна се измеша со нашата плунка таа доста полесно ќе се движи до нашиот стомак.

Прегледи:
268
Ознаки:
· ·
Објавено на:
25.09.2016