Категории

Зошто некои луѓе се ситат на туѓиот неуспех? – Психолозите ги откриваат вистинските причини

Невронаучникот, психологот, писателот и блогерот Дин Бурнет објасни што точно се случува во мозокот и зошто некои луѓе се радуваат кога некој друг ќе доживее неуспех.

Доколку вие сте една од тие личности, повеќе не треба да се чувствувате како лоша личност. Овој феномен е масивен и има име – schadenfreude. Дин е автор на популарниот блог на Guardian Science „Brain Flapping“, на бестселерите „The Idiot Brain“ и „The Happy Brain“ и неговата прва книга за тинејџери „Why Your Parents Are Driving You Up The Wall And What To Do About It “. “Schadenfreude” е термин што се користи за чувство на задоволство што го чувствуваме поради нечиј неуспех, и д -р Бурнет вели дека ова чувство е вообичаено. Можеби ви изгледа злобно или одмаздоубиво, но ако некогаш сте се почувствувале виновни за задоволството што го чувствувавте кога некој друг се меша, не бидете премногу строги со себе.

Виновникот е „schadenfreude“, што всушност е резултат на неколку длабоко вкоренети процеси во кои човечкиот мозок поминал милиони години. „Како прво, човечките суштества се неверојатно социјални индивидуи. Некои научници дури и ги означуваат како „ултрасоцијални“. Постојано сме свесни за другите луѓе, за нашите односи со нив и што е најважно во овој контекст, за нашиот социјален статус “, вели д -р Бурнет. Второто е клучно – ние луѓето, исто така, инстинктивно сме свесни за општата хиерархија, редот и нашата позиција во неа. Сакаме да не сакаат, почитуваат, имитираат, на потсвесно ниво.

Социјален статус
Постојат многу начини за подобрување на вашиот социјален статус. Може да постигнете голем атлетски успех, да успеете на работа, да ја имате најголемата и најдобрата куќа, да го имате најновиот гаџет итн. Зголемувањето на социјалниот статус е добро, бидејќи кога го правиме тоа, предизвикува центри за наградување во мозокот, кои создаваат задоволство. Од друга страна, како што вели докторот, “студиите покажаа дека многу нискиот социјален статус е многу стресен и лош за човечката благосостојба”. „Но, бидејќи се е субјективно и релативно, еден начин да го подобрите вашиот социјален статус е некој друг да го намали својот статус. И така, кога гледаме дека некој се плетка, го поврзуваме со намалување на нивниот социјален статус и затоа можеме да чувствуваме наплив на задоволство додека се зголемува нашиот сопствен статус, иако воопшто не профитираме од таа ситуација. “ Д -р Бурнет објаснува дека нашиот мозок реагира на перцепираната правичност и правда, и тоа му се допаѓа. Затоа, кога некој за кој мислиме дека неправедно успеал, доживува некаков удар или неуспех, ние сме преплавени од среќа. Гледано на овој начин, “schadenfreude” е сосема разбирливо.

Прегледи:
105
Објавено на:
29.08.2021