Категории

Зошто се држиме толку цврсто за оние кои не не сакаат?

Понекогаш, се држиме затоа што се убедуваме себеси дека околноста ќе се промени – дека ако сакаме повеќе, ако дадеме повеќе, ако останеме, ако обезбедиме, ситуацијата ќе се развива. Вредноста на нашата љубов ќе биде препознаена, ќе биде избрана.

Понекогаш, се држиме затоа што се чувствуваме како да мораме. Имаме чувство дека мора да бидеме тие што треба да ги поправиме, да ги поправиме и да докажуваме дека човечките суштества не се откажуваат од личност во која гледаат нешто убаво. Понекогаш, се држиме затоа што се чувствуваме виновни, затоа што мислиме дека да се оддалечиме и да се избереме себеси, дека отфрламе некого за кој се грижиме, го напуштаме неговото срце.
И, понекогаш, се држиме затоа што мислиме дека никогаш нема да најдеме таква личност што ќе ни докаже дека љубовта не е нешто што треба да боли. Понекогаш, се држиме затоа што ја губиме вербата во фактот дека љубовта има потенцијал да биде мека, дека во животот има повеќе од она со кое се помируваме.

Понекогаш, се држиме затоа што повеќе би сакале да спиеме покрај некој што прави да се чувствуваме осамени, отколку да сме сами. Понекогаш, се држиме затоа што е полесно да ги пополниме празнините со друго човечко суштество, дури и кога тие не можат да нè ценат, затоа што сè уште учиме како да се цениме себеси. Ние се држиме за оние кои не можат да не сакаат од толку многу причини. И тоа е во ред.
Да се ​​прости е една од најтешките работи што ќе треба да ги направиме. Но, на крајот на денот, чувањето некого во животот што прави да чувствувате премногу, кој ве замолува да си ја замолчите душата – тоа е најголемата неправда што некогаш ќе му ја направите на вашето срце. Тоа прави длабока лоша услуга, затоа што заслужувате да бидете опкружени со луѓе кои прават да се чувствувате видено. Вие заслужувате да бидете опкружени со луѓе кои ве хранат и предизвикуваат и ве прават да се чувствувате вртоглавици и тоа на најдобрите начини. Важно е да научите како да престанете да романтизирате нешта во вашиот живот што болат. Важно е да се оддалечите, дури и кога е тешко, дури и кога не сакате да се соочите со загубата, бидејќи токму во тие тешкотии ќе научите како да изберете свое срце. Дека ќе научите како да се залагате за тоа.

Прегледи:
613
Објавено на:
25.03.2021