Категории

Зошто се „ежиме“? – Науката со фасцинантни детали околу овој човечки феномен

Медицината открива зошто влакната на кожата ни се „ежат“.

Студот се јавува кај цицачите како принуден рефлекс наречен пилоерекција. Во одредени ситуации, хормоните влијаат на кревање на влакната од телото. Со текот на времето, луѓето еволуирале, што се рефлектирало во намален број влакна. Кога температурата паѓа или состојбата на возбуда предизвикана од силни емоции, малите се зголемуваат. Сепак, ова никогаш не се случува на косата. Мускулите на аректор пили се екстремно мали мускулни влакна што се наоѓаат на секој фоликул на косата на телото.

Ежењето на косата е под влијание на разни стимули, како што се студ, страв или силни емоции – восхит или, на пример, сексуално возбудување.

Овие стимули предизвикуваат реакција на симпатичкиот нервен систем која „реагира“ на несвесните стимули. Симпатичната реакција се рефлектира во контракцијата на ареорните мускули, кои влијаат на кревањето на влакната. Затоа фоликулите на косата се издигнуваат над нивото на кожата и предизвикуваат треперење. Овој рефлекс се јавува кај голем број цицачи. Главната причина за овој феномен се јавува на потсвесно ниво на кое делува хормонот на стрес – адреналин.

Прегледи:
440
Објавено на:
23.07.2021