Категории

Зошто свемирот е во црна боја? – Објаснување за едно од најзагадочните прашања

Ако го погледнете ноќното небо или универзумот, ќе видите дека универзумот е црн. Ако се прашувате зошто вселената е темна, односно црна веднаш да ви кажеме дека одговорот нема многу врска со недостатокот на светлината.

“Ќе помислите дека бидејќи има милијарди starsвезди, милијарди галаксии во универзумот и други објекти во нашата галаксија, како планети што рефлектираат светлина – дека кога гледаме во небото ноќе тоа треба да биде исклучително светло. Но, наместо тоа, навистина е темно “, наведува Тенли Хачинсон-Смит, дипломиран студент по астрономија и астрофизика на Универзитетот во Калифорнија. Хачинсон-Смит објасни дека оваа противречност, позната во физичките и астрономските кругови како парадокс на Олберс, може да се објасни со теоријата на просторно-темпоралното ширење – идејата дека „како што нашиот универзум се шири побрзо од брзината на светлината, светлината од далечните галаксии може да се протега “и ги претвора во инфрацрвени бранови, микробранови и радио бранови, што нашето човечко око не може да ги открие.” И бидејќи не можат да се видат со голо око, тие изгледаат црни

Миранда Апфел, дипломиран студент по астрономија и астрофизика, се согласува и додава:

“Ѕвездите даваат светлина во сите бои, дури и бои кои не се видливи за човечкото око, како што се ултравиолетовите или инфрацрвените зраци. Ако можеме да видиме микробранови, целиот простор ќе светне. Космичка микробранова позадина – светлосната енергија на Биг Бенг расфрлана од протони и електрони за време на создавањето на раниот универзум – тој сè уште го исполнува целиот простор “. изјави таа.

Друга причина зошто меѓуѕвездениот и меѓупланетарниот простор изгледаат темно (црно) е дека универзумот е скоро совршен вакуум. Да се ​​потсетиме дека небото на Земјата е сино, бидејќи молекулите што ја сочинуваат атмосферата, вклучувајќи азот и кислород, расфрлаат многу бранови должини на видливата компонента на светло сини и виолетови бранови од Сонцето во сите правци, вклучително и насоката кон нашите очи.
Меѓутоа, во отсуство на материја, светлината патува во права линија од нејзиниот извор до приемникот. Бидејќи универзумот е скоро совршен вакуум – што значи дека има исклучително малку честички – практично нема ништо во просторот помеѓу starsвездите и планетите што би расфрлало светлина до нашите очи. И кога светлината не допира до очите, гледаме црно.

Како и да е, студија од 2021 година во „Астрофизички журнал“ сугерира дека универзумот можеби не е толку црн како што првично мислеа научниците. Преку мисијата на НАСА „Нови хоризонти“ до Плутон и Кајперовиот појас, истражувачите можеа да го видат универзумот без да се мешаат во светлината од Земјата или Сонцето.

Тимот ги исчисти сликите направени од леталото и им ја одзеде целата светлина на познатите sвезди, Млечниот пат и можните галаксии, како и целата светлина што можеше да протече од чудата на камерата. Откриле дека задното осветлување на универзумот е сè уште двојно посветло од предвиденото.

Прегледи:
112
Објавено на:
23.07.2021