Категории

Зошто треба да имате мачка како домашно милениче?

Еве убави причини зошто веднаш ќе посакате мачка како домашно милениче. Луѓето често имаат предрасуди кон мачките како домашни миленици, сметајќи ги ладни, незаинтересирани, па дури и груби цимери. Сепак, ова е далеку од вистината.

Овие волшебни крзнени убавини можат да бидат совршени миленици за сите, оние кои работат многу и немаат време да се грижат многу од животни до семејства со деца. Еве причини зошто треба веднаш да набавите мачка.

Мачките препознаваат кога сопственикот е тажен и го тешат
Со помош на седмото сетило, мачката може да почувствува кога нејзиниот сопственик е тажен, вознемирен, депресивен, кога се плаши и слично. Потоа реагира со засилување на неговите комуникациски сигнали, на пример, посилно гушкање врз него или гласно мјаукање. Таа реакција на мачки е утешна за сопственикот затоа што тој знае дека забележала дека не се чувствува добро и дека покажува грижа за неговата благосостојба.

Нема да им пречи ако немате време да играте
Додека кучињата се многу социјални суштества и секогаш имаат потреба од човечко внимание, мачките се прилагодуваат на луѓето во таа смисла. Ако сопственикот има поголема потреба за интеракција со мачката, таа ќе го препознае ова и ќе покаже дека сака повеќе да се гали, да седи со него или едноставно да биде во иста просторија.

Тие го учат детето на вредностите на сочувство и нежност
Ако грубо се однесувате кон мачка, таа ќе побегне и ќе престане да комуницира со луѓе. На овој начин, детето ја учи разликата помеѓу посилните, потолерантни миленици како што се кучињата и оние кои бараат повнимателен, нежен третман, како што се мачките.

Тие се чисти миленичиња
Мачките се совршени миленичиња. Тие сакаат чистота, па се мијат од глава до пети и до неколку пати на ден. Во зависност од видот на мачката, треба повремено да се четка.

Прегледи:
173
Категории:
Животни
Објавено на:
27.11.2020