Категории

Зошто треба да престанете да ја барате вистинската личност?

Престанете да ја барате таканаречената вистинска личност! Бидете таа личност – и оставете ги сите други да ве бараат! Со кого се дружите, што јадете, каде живеете и што носите е поважно отколку што мислите – еве зошто! Што аско ставиме се во кристална топка – овие секунди, денес – и ни стане јасно дека никогаш нема да ја сретнеме љубовта на нашите животи?

Се надевате дека ќе ја запознаете вистинската личност, или барем некој полу-пристоен, со кого ќе го поминете остатокот од животот. Вие не живеете во облаци како некои други луѓе.
Не верувате во сродни духови. Но, очекувате да запознаете некој што ви се допаѓа. Некој со кого ќе се навивате на крајот од долгиот ден, кој ќе се грижи за вас кога ќе се разболите и ќе ги слуша вашите приказни секоја вечер после работа. Сите се надеваме на тоа. Ние сме луѓе.

Сите ние сакаме да најдеме љубов – таа влијае врз нас цело време. И сите ние мразиме да го признаеме тоа. Но, љубовта е во првите редови на нашите постапки, дури и кога не е во првите редови на нашите умови. Затоа ги купивте тие нови панталони минатата недела. Затоа отидовте на скара на која не одевте минатиот викенд. Затоа понекогаш се чувствувате несигурни и исплашени за сè што следува. Љубовта е она што ги инспирира повеќето од вашите најголеми промени.

Значи, ако знаевте, со несомнена сигурност, дека никогаш нема да водите љубов, како би го живееле животот на поинаков начин? Што би промениле во вашата дневна рутина? Што е со вашите долгорочни планови?

Вашиот прв одговор може да биде: Ништо. На крајот на краиштата, вие сте паметна личност. Имате планови кои не вклучуваат влијание на другите. Но, размислете малку повеќе. Бидејќи ова е она што не сакаме да го признаеме за љубовта: тоа е патерица што ја користиме цело време – идејата дека еден ден некој ќе ги сака сите наши недостатоци и тоа е суптилен изговор да не работиме на нив.

Ние сакаме некој да се појави во нашиот најмрачен час и да нè спаси, но што ако знаевме дека тоа никогаш нема да се случи? Треба да почнеме да ги правиме работите поинаку. Ако знаевте дека љубовта никогаш нема да биде опција за вас, тогаш што може да биде тоа? Како би го организирале остатокот од животот?

Дали би се фокусирале повеќе на својата кариера? Или, би го искористиле времето да инвестирате во себе?

Ако знаевте дека никогаш повеќе нема да почувствувате наплив на романса, каде би барале возбуда?

Дали би поминале повеќе време со вашето семејство, дали би ги ценеле повеќе ако знаете дека тие се луѓето кои ќе ве сакаат најмногу на крајот од животот?

Што е со вашите пријателства? Дали повеќе би ги негувале ? Дали би се дружеле малку почесто, би споделиле малку повеќе живот?

Можеме да ги поминеме нашите животи во развој, да се предизвикуваме себеси, да се галиме и да се градиме за да бидеме поголеми, поспособни луѓе како што некогаш се надевавме дека ќе станеме. Можевме да станеме сè што баравме.

Ако има нешто што сите треба да престанеме да го правиме, тоа е да чекаме некој друг да се појави и да ги промени нашите животи. Само бидете личноста што ја чекате. Живејте го својот живот како да сте љубовта на вашиот живот. Затоа што тоа е единственото што сигурно го знаете – преку секој триумф, секој неуспех, секој страв и секој успех што некогаш ќе го доживеете додека не умрете – вие ќе бидете присутни.

Вие ќе бидете лицето кое ќе се појави кога ќе ги добиете наградите. Вие ќе бидете личноста што ја држи вашата рака кога ќе се скршите. Вие ќе бидете личноста што станува од подот секој пат кога ќе паднете.

Прегледи:
83
Категории:
Занимливости
Објавено на:
25.11.2020