Зошто тврдоглаво ги држиме оние што ни го кршат срцето

Колку пати сте си ветиле дека веќе нема да ги повторувате истите грешки, но на крајот повторно сте започнале неуспешна романса.

Психолозите се сигурни дека внатрешните погрешни ставови не носат кон навидум несоодветни партнери.

 

Страв од пропуштени можности

Некои не биле сакани доволно во детството. Други биле повредени како тинејџери на училиште. Оттука и неможноста соодветно да ги проценат односите во зрелоста. Секоја манифестација на загриженост се перцепира како „ Божји дар “, на партнерот му се припишуваат непостоечки доблести, а очигледните алармни сигнали хронично се игнорираат.

 

Не се сакаме себеси

Дури и многу успешните личности честопати не се сигурни во себе. Оттука и бескрајното „што правам погрешно?“ И „Не се трудам доволно напорно во овој поглед“. Таквата мана значи дека не се сакаш доволно и партнерот го прави истото. Најразумно е да се прекине таков однос – но тоа ќе можете само кога ќе научите да се цените себе си и вашите интереси.

 

Страв од осаменост

Баналното „на кого му требам“  осакатува многу женски судбини. Стравот од осаменост во овој живот го зазема второто место по стравот од смртта. За многумина е толку силно што тие се подготвени да издржат било што – само за ја задржат врската. Проблемот е, што е забележителен вашиот страв од осаменост – и вашиот несовесен партнер дефинитивно ќе го искористи тоа.

 

Тврдоглавост

Некои од нас се многу тврдоглави и каприциозни. Затоа, понекогаш и сами сваќаме дека партнерот не ни одговара, но упорно се држиме за него. Ова е прашање на принцип: „ќе го скротам – во тоа е работата“. Вие навистина можеби и ќе успеете. Но, најверојатно, сепак ќе биде губење време и нерви.

 

Големи очекувања

Дури и најцинични луѓе очекуваат нов ураган на страст. Затоа, потсвесно бараме човек кој ќе создаде тензија и ќе предизвика бура од емоции. Ја имаме таа „хемија“, искри и пеперутки во стомакот. И ако тоа не се случи на првата средба, ги раскинуваме идните односи. Добрите скромни момци изгледаат здодевно. Но, ако се оддалечите од вообичаеното сценарио и малку го промените фокусот, ќе наидетена  изненадување: со љубезен и вистински заинтересиран човек, може да биде многу подобро отколку со професионален срцекршач.
Коментари

[fbcomments]