Категории

Зошто вашата мачка ве следи насекаде? – Дури и кога одите во тоалет

Многу сопственици на мачки се секако добро запознаени со глупавата навика на нивните миленици да ги следат до тоалетот. Постојат неколку можни објаснувања зад ова необично однесување на мачките.

Мачките се љубопитни и разиграни суштества и знаеме дека нашите мачки сакаат да бидат со нас, но дали навистина мора да не следат кога одиме во тоалет? Што е уште поинтересно, мачките не сакаат кога луѓето ги гледаат додека мокреат, но затоа обожаваат да им прават друштво на луѓето додека се во тоалет, пишува Zadovoljna.hr.

Објаснувањето за ова лудо однесување на мачката можеби лежи во фактот дека мачките се инстинктивни. Мачките се предатори со ловечки инстинкт. Но, поради нивната големина, тие исто така знаат дека можат да се ловат. Бидејќи мачката го доживува својот сопственик како свој старател или замена за родителот, таа може да се чувствува ранливо кога сопственикот е отсутен.

Мачките се исто така „микро менаџери“. Позната е изреката „љубопитноста уби мачка“, а кога нејзиниот сопственик ќе влезе во собата и ќе ја затвори вратата зад него, мачката тоа го гледа како знак дека правите нешто мистериозно зад таа врата. Домот на вашата мачка се смета за нејзина територија, така што бањата е дозволена зона за неа. Згора на тоа, таа може да се налути ако ја затворите вратата бидејќи сепак тоа е нејзина територија. А, како што веќе спомнавме, таа е многу заинтересирана за тоа што правите внатре, а има само еден начин да дознае – да ве следи.

Животните треба да ја сфатат вредноста на нешто за да одлучат кој е нивниот приоритет. Она што тие го сакаат веднаш и што ги мотивира да преземат акција е од голема вредност. Експертите за бихејвиоризам на животните ги користат овие функции за да ги мотивираат животните кога ги тренираат, користејќи систем за наградување.

Кога има конкуренција за нешто, неговата вредност се зголемува, а тоа го правите секогаш кога ќе ја затворите вратата од бањата. Вие ја проценувате вредноста на собата така што ќе ја земете за себе и ќе забраните пристап на мачката.

Ранливост, љубопитност и вреднување се можни објаснувања, но многу сопственици на мачки всушност веруваат дека причината е нешто друго. Мачките секогаш контра, тоа е во нивната природа.

Во нивната ДНК е тоа што го сакаат она што не можат да го имаат. Пуштете ја мачката внатре и таа ќе сака да излезе надвор. Наполнете и го садот со храна и брзо ќе и здодее, но нека биде полупразен, веднаш ќе се спротивстави.

Мачките се токму такви, а ние ги сакаме поради нивната глупава и забавна природа.

Прегледи:
94
Објавено на:
31.05.2022