Категории

Зошто вашата постара сестра е една од најважните луѓе во вашиот живот

Ако имате постара сестра, можете да се скриете зад неа кога ќе наидете на неволја, да ја натерате да ги извршува вашите работи, па дури и да и позајмите облека (без да и кажете, очигледно), но има уште повеќе за што треба да и се заблагодарите. Според психолозите, да имате сестра ја подобрува вашата ментална стабилност и целокупниот развој. Децата кои растат со сестри околу нив се посреќни и стануваат подобро прилагодени возрасни.

Ние веруваме дека да имате постара сестра е навистина благослов кој ви помага на многу начини и во секој дел од вашиот живот. Еве како:

1. Таа ги намалува шансите за развод во иднина.
Студија од Државниот универзитет во Охајо откри докази дека децата со браќа и сестри имаат помали шанси да се разведат во иднина. Еден аспект на ова изненадувачко откритие е дека имањето сестра ве прави позрел и помалку егоцентричен возрасен. Вашите искуства од раното детство имаат огромно влијание врз развојот како возрасни. Децата со браќа и сестри треба да научат како да споделуваат и да се справуваат со конфликтите многу рано, така што ова воспитување е многу важно кога се работи со романтичен партнер. Да се ​​има голема сестра додека растеме има големо влијание врз секоја област во нашиот живот.

2. Таа е причината зошто вашите родители се поблаги кон вас.
Ако мислите дека растењето беше тешко за вас, верувале или не, за вашата сестра беше потешко. Студија открила дека родителите се многу построги и поостри кон своите првородени во споредба со останатите браќа и сестри. Родителите за прв пат се однесуваат на правила и премногу очекувања, но тие се намалуваат кога ќе се роди друго дете и постепено, тие стануваат поблаги. Значи, ако имате постара сестра, тоа е уште една причина што треба да бидете благодарни.

3. Таа ве бодри и ви помага да ги постигнете своите цели.
Таа има многу работи да ве научи што сè уште не сте ги доживеале. Секогаш ќе имате сојузник и некој на кого треба да се обратите. Таа ве инспирира да бидете подобри и да се стремите кон вашите цели. Растењето со сестри ве прави поамбициозни и независни. Нормален процес е за помладите да ги имитираат своите постари браќа и сестри како дел од нивниот социјален и когнитивен развој. Дури и ако не сте свесни, вашата голема сестра е од фундаментално значење во обликувањето на вашата личност.

4. Таа го подобрува вашето ментално здравје со тоа што е тука за вас.
Според науката, растењето со сестри ги намалува негативните чувства кај младите тинејџери. Помалку е веројатно да се чувствувате осамено, виновно и не сакано. Љубовта кон браќата и сестри е супер важна во емоционалниот развој и може да помогне во спречување на депресијата. Исто така, откриено е дека имањето сестра ве прави по пољубезна, поемпатична личност.

5. Таа ви помага да го откриете значењето на безусловната љубов.
Таа е некој кој секогаш ви го чува вашиот грб. Дури и додека стареете, таа врска ќе биде од најголемо значење во целокупната благосостојба и подолготрајната врска што ќе ја имате во текот на животот. Вие секогаш имате поддршка од неа и некој со кого можете да разговарате. Тоа ве прави да се чувствувате сакани и негувани, а исто така ве учи како подобро да ги изјавувате вашите чувства. Секогаш ќе ви биде поудобно да споделувате нешто со неа отколку со вашите родители, и таа сигурно ќе биде подобар слушател.

Најмногу од сè, секогаш ќе имате најдобра пријателка за возење или пеење, некој што ве познава толку интимно што може да каже што мислите само со гледање во вас. Тоа е најскапоцениот подарок и нешто што треба да го цениме секој ден. Имате толку среќа да имате голема сестра која ве сака.

Дали се согласувате дека најдоброто да се има голема сестра? Дали имате постара сестра што ви значи се на светот? Споделете го ова со неа за да и кажете колку сте благодарни што ја имате во вашиот живот!

Прегледи:
563
Објавено на:
13.10.2020