Категории

Зошто волците завиваат на месечина? – Мистеријата за која отсекогаш постоеле разни нагодувања

Волкот завива на месечината е слика за нашето време, главно благодарение на цртаните филмови со кои пораснавме. Која е всушност вистинската причина зошто волците завиваат на полна месечина?

Честопати ќе најдете фотографии и видеа со волк и голема полна месечина во позадина, а на шега, многу луѓе ќе имитираат волк и завиваат кога ќе видат полна месечина. Дали некогаш сте се запрашале дали волците навистина имаат нешто против месечината? Вистината, сепак, е малку поинаква од онаа со која пораснавме.

Волците се ноќни животни, што значи дека се најактивни за време на зори и самрак, па не е ни чудо што често ги гледаме со месечината во позадина. Кога завиваат, волците ги креваат муцките кон небото. Но, волците завиваат на ист начин во текот на денот. Волците ги креваат своите муцки кон небото за да ја зголемат акустиката на повикот (завивање) што може да се слушне на растојание од над 6 километри. За волците завивањето е исклучително важно.
Тоа им служи како лепак што ја држи глутницата заедно. Бидејќи една глутница волци зафаќа огромна површина, тие често се одделуваат за да имаат поголеми шанси да фатат плен. Кога тоа конечно ќе се случи, волците почнуваат да завиваат и да ги канат и другите на гозба. Завивањето служи и за предупредување на другите глутниции да се држат настрана од нивната територија. Понекогаш волците се и невообичаено тивки. Ова главно значи дека тие подготвуваат напад врз друга глутница со тоа што ќе им се прикрадат и ќе ги нападнат од заседа. Факт е дека главната причина за смртта на волците се – други волци.

Секој волк завива поинаку, што значи дека може да се препознаат едни со други во мракот. Алфа-мажјаците и поголемите волци произведуваат подлабоки тонови, додека волците со пониско рангирање во глутницата произведуваат повисоки тонови. Не е невообичаено една жена да избере партнер врз основа на звукот на завивање. Колку подлабоко мажот го произведува звукот, толку е поголема шансата жената да го избере. Длабочината на тонот на завивање исто така може да ја одреди агресивноста на глутницата. Ако алфа-мажот завива во многу длабоки тонови, тоа значи дека тој, а со тоа и глутницата, станале крајно агресивни.

Значи, волците завиваат од повеќе причини, но завивањето на месечината сигурно не е една од нив.

Прегледи:
588
Објавено на:
21.03.2021