Зошто не треба да ја избегнувате кожата кога јадете печено пиле ?

Веќе години стручњаците не предупредуваат дека кожинката е најнездрав дел од пилето, но најновите истражувања покажуваат дека не е баш така.

 

Кардиолозите и нутриционистите веќе долго време говорат за штетното влијание на кожинката и масните делови на пилето. Меѓутоа, време е да започнете без гриза на совест да уживате во сите делови на печеното пиле.

Зошто ? Поголемниот дел од мастите кои се наоѓаат во пилето се здрави,незаситени масти кои не му штетат на здравјето на срцето. Судејќи спрема резултатите на студијата спореведена во Унивезитетот Харвард, незаситените масите можат да допринесат за намалување на крвниот притисок и холестерол.

Така, ако ја оставите кожинката, месото ќе биде посочно и повкусно, па ќе користете и помалку сол во припремата. Но сепак, пилешката кожа треба да се јади во умерена мера.

Пилешкото, вклучувајќи ја и кожата, има повеќе омега масни кислини во споредување со другите видови месо, а овие масни киселини може да го зајакнат огранизмот.

Заклучок е дека можете да уживате во сочните пилешки парчиња, но само во умерени количини.

 
Коментари

[fbcomments]