Категории

Колку килограми треба да имате според вашата висина?

Ако вашата мајка отсекогаш ви кажувала дека е сосема во ред на висината од 160 сантиметри да имате 65 килограми, имаме лоши вести – докторите не се сложуваат со тоа. Вишокот килограми не е само естетски проблем, туку може и сериозно да ви го загрози здравјето, а истото важи и за неисхранетоста и за недостастокот на килограми. Затоа погледнете колку килограми е потребно да имате според вашата висина!

Постојат повеќе начини за одредување на идеална телесна тежина, од кои веројатно најпопуларен е BMI (индекс на телесна маса). Меѓутоа, експертите предупредуваат дека ниту еден вид не е универзален и едноставно не важи за сите – бидејќи секоја личност е поинаку градена.

Сепак, тоа не значи дека 20 килограми вишок можете да ги правдате со “тешките коски”, но исто така, никој не може да негира дека висината не е единственото нешто кое одредува која тежина е идеална за вас.

Во табелата што следува ќе го најдете одговорот за тоа која е вашата иделна тежина!

Прегледи:
2130
Објавено на:
03.01.2016