Категории

Ова го чекавме целиот живот – Пломбите за заби повеќе не се потребни!

Револуционерно откритие направил јапонскиот научник Казауе Јамагаши. Со помош на неговото откритие, пастa за заби, многу брзо и безболно сe затвараат дупките и пукнатините на забите, отстранува каменец, а исто така, и го обновува забниот глеѓ без интервенција на стоматолог, пренесува британскиот весник The Daily Telegraph.
По својот состав оваа паста е слична на забниот глеѓ и може да се нанесува дирекно на пукнатината на забот.
Материјалот е добиен како резултат на експеримент со хидроксил апатитом – глвна компонента на забите.
Супстанцата, која се содржи во пастата, на почетокот малку ја раствара површината на напукнатиот глеѓ. По 3 минути, се кристализира и вештачкиот материјал и цврсто се вградува во структурата на природниот глеѓ.
Освен тоа, ова е и одлично антибактериско средство.
Спроведените тестови, на јапонските стоматолози покажуваат дека забот, лечен со оваа постапка, по ништо не се разликува од здравиот. Разлика не се приметува, дури ниту под микроскоп.
Прегледи:
327
Објавено на:
21.03.2016