Категории

3 здрави зачини кои секогаш треба да ги имате во вашата кујна

Тие се клучот за вкусните рецепти и често се фактор што му дава на јадењето чувство на место и потекло. Истите протеини, житарки и зеленчук, едноставно подготвени со различни зачини, ќе резултираат во сосема различни искуства со храна.

Освен што се ароматични бомби, зачините имаат и неверојатни здравствени придобивки (поврзани со нивните биоактивни соединенија) кои се рекламираат уште од времето на античките цивилизации. И благодарение на современата наука, многу од овие зачини и нивните корисни својства за организмот се потврдени преку истражување.

Три зачини што треба да ги има секоја кујна:

Цимет
Постојат бројни студии кои покажуваат ефекти на намалување на гликозата во крвта со цимет, вклучително и студија од 2020 година, која покажа дека само 500 милиграми цимет (околу ¼ лажичка) три пати на ден може да го намали нивото на гликоза во крвта кај луѓето со предијабетес. Биоактивните соединенија на цимет заедно имаат антиоксидантни, антимикробни, антиканцерогени и антифунгални активности. Постојат дури и некои прелиминарни докази дека циметот може да помогне во намалување на вкупниот холестерол и триглицериди.
Во кујната, циметот обично се користи во овесна каша и слатки десерти. Стапчињата цимет може да се користат за инјектирање на вкус на цимет во пијалоци, како што се чај од цимет или кафе, или додадени за време на процесот на готвење во чорба, супа или сос од домати или дури и ориз.

Куркума
Здравствените придобивки од куркумата се многубројни, а неговото активно соединение куркумин е едно од најчесто проучуваните фитохемикалии поради неговите моќни антиинфламаторни и антиканцерогени придобивки. Некои студии покажуваат дека куркуминот може да го инхибира растот на туморските клетки. Куркумата исто така се истражува во врска со здравјето на цревата и мозокот, а исто така може да помогне во намалување на вкупниот холестерол и триглицериди. Куркумата може да се додаде во разновидна храна, од зеленчук и житарки до супи и чорби, и секако кари, како и смути и закуски, како што се ореви и пуканки зачинети со куркума. Тaa е клучна состојка на „златното млеко“ поради златната нијанса. За да се оптимизира апсорпцијата, куркумата најдобро се консумира откако ќе се загрее во некој вид маснотии (масло или путер) и се спари со пиперин, активната состојка на црно-белиот пипер.

Семе од анасон
Активното соединение анетол е она што му дава на анасон изразена арома и вкус на анасон, како и неговите здравствени придобивки. Анетолот има антиинфламаторни, антимикробни и антиоксидантни својства, како и помага при варење. Само 1 лажица семе од анасон дава 2 грама влакна и е одличен извор на манган (важен минерал за разни телесни функции, вклучувајќи метаболизам, апсорпција на калциум, регулација на шеќер во крвта, функција на мозок и нерв). Семето од анасон содржи и калциум, железо, магнезиум и калиум. Семето од анасон се користи во слатки и солени јадења ширум светот. Во ајурведската медицина, обично се џвака и се јаде после јадење за да помогне во варењето на храната. Семето од анасон може да се додаде во леб и крекери пред печење, како и да се користи во мешавини на зачини за риба, пилешко и морска храна.

Прегледи:
530
Објавено на:
08.07.2021