Иако тофуто важи е хранлива замена за месото богата со протеини, сепак неговото производство не е баш добро за околината.
При овој процес се создава сурутка од тофу, хранлива супстанца која го поттикнува создавањето на бактериитe и која е одговорна и за загадувањето.
Еден тим истражувачи од Програмата за наука и технологија за храна од Институтот за хемија, развил процес на биотрансформација кој ја претвора сојата без вкус во вино. Овој пијалак го нарекол овој уникатен пијалак „Сачи“, јапонско име кое значи „цутење на цветовите и мудроста“.
За ферментирање на сурутката се користел квасец за подготовка на вино. Tофуто е богато со амино киселини, па така тоа е одлична средина за растење на квасецот. За овој процес, потребно е многу време и голем простор.