Кулинарството не може да се замисли без зачини. Освен вонредната арома, тие го подобруваат вкусот на храната, без додавање на масти, сол и шеќер. Исто така, влијаат на подобрувањето на имунитетот и забрзувањето на метаболизмот.
Анис: Најдобриот вид доаѓа од Шпанија. Анис е неопходен за колачи, а исто така се користи и за правење ликери.
Магдонос: содржи витамини А и Ц, фолна киселина, калциум и железо. Лисјата се користат како додаток во омлети, сирење, смокви, салати.
Естрагон: зачин чии лисја се користат за маринирање, како зачин за супа и колачи.
Босилек: има силен мирис кога е свеж. Босилек е традиционален додаток во многу италијански специјалитети, а се додава и во јадења со домати и јагнешко месо.
Мајчина душица: се додава во месо, печурки, тиквички, печено месо, зеленчук и маринади.
Мајоран: зачин за месо, особено мелено месо.
Жалфија: горчлив и силен мирис. Оди совршено со мелено месо, дивеч, зелка, модар патлиџан и ориз.
Ванила: се додава во десерти, добра е за зголемување на апетитот, како и против мачнина, повраќање и дијареа.
Бибер: Белиот (излупен) бипер е поблаг од црниот. Се користи за бројни јадења со месо и риба, сосови, супи и јадења со зеленчук.
Коријандер: зачин со силен вкус кој добро оди со грејпфрут.
Ѓумбир: се додава во супи, сосови и џемови, како и слатки јадења.