Мусаката во француски стил не е баш мусака, таа е поблиску до „сложената“, и како и да ја наречете, тоа е идеално решение за семеен ручек.
Јадење наречено мусака првично е грчко јадење и се прави од слоеви модри патлиџани и мелено месо. Во нашата земја, кога велиме „мусака“, обично мислиме на мусака со компири и мелено месо. Значи, мусаката на француски начин не е баш мусака, таа е поблиску до „сложената“, и како и да ја наречете, тоа е идеално решение за семеен ручек.
СОСТОЈКИ:
- 500 гр компири
- 4 варени јајца
- 1 јајце
- 200 мл јогурт
- 100 мл млеко
- 4 чешниња лук
- сирење
- бибер
ПОДГОТОВКА:
Плехот за печење премачкајте го со масло. Исечете го компирот на кругови, додадете сол и бибер и додадете малку масло. Измешајте. Наредете половина од компирот и исечете ги варените јајца во кругови, посолете ги. Одозгора ставете уште едно парче компир. Во сад измешајте едно јајце, додадете јогурт, 30 мл масло и млеко и добро измешајте. Истурете компири и одозгора изрендајте сирење. Печете на 200 степени околу 50 минути.
Пријатно!