Колку масло во салатата е премногу, зошто е важен типот на сирење што го додавате.
Салатата е совршено здрав оброк. Освен кога ќе го уништите. Бидете сигурни дека ќе ги претворите салатите во тотално нездрави оброци. Нутриционистка дава практични совети на Инстаграм за тоа како да се храните здраво, како да го извлечете максимумот од сите намирници, какви грешки при правење храна треба да избегнете и како да ја поправите тежината. Таа предупредува на најчестите грешки кои, не знаејќи, го уништуваат еден од најздравите оброци: салата.
Салата во која било форма звучи како многу здрава опција без грешки. Дали е така? Осигурете се да направите нешто од ова и запомнете дека салатата, дури и кога е она што го нарекуваме оброк од салата, мора да содржи најмногу зеленчук. Бидете претпазливи со секој вид додаток, бидејќи лесно можете да го направите многу калоричен.
Премногу масло
Салатите од зелен зеленчук можат да бидат невкусни и крути ако не им се додаде капка масло. Но, најголемата грешка е ‘неконтролирано’ истурање. Измерете со лажица и оставете да биде една.
Премногу сирење
Сирењето во салатата е одлична состојка, но важно е какво е: посно/масно и колкава е количината. Ако ставите фета на коцки која е доста масна и калорична, тогаш внимавајте да не претерате.
Премногу крутони
Коцките леб им даваат на салатите поголема хранливост, но половина чаша крутони има 100 калории, затоа бидете внимателни. Ако ги ставате поради крцкавост, знајте дека пар ореви или бадеми ќе го дадат истиот ефект.
Премногу протеини
Ако додадете парчиња месо или варени јајца во салатата, добивате целосен оброк. Но, проверете дали нема повеќе месо од салата и внимавајте месото да е сварено, не пржено.
Премногу прелив
Готовите преливи навистина можат да го подобрат вкусот на салатата, но тие се многу калорични и често се полни со штетни адитиви. Сокот од лимон или лимета е секогаш најздравиот прелив, а исто така дава и одличен вкус.