Козјо сирење во масло со разни билки е кулинарски специјалитет кој е идеален како гарнир со пршута и други видови сушено месо со црвено вино.
СОСТОЈКИ:
- тврдо козјо сирење
- маслиново масло, по можност ладно цедено екстра девствено
- лук (чен, два)
- свеж босилек
- свежа јаглика
- свеж зачин
- свежо оригано
- мелен црн пипер
- зрна црвена пиперка, конзерва и обична црна боја
- така
- сува лута пиперка
ПОДГОТОВКА:
1. Измијте ги билките, исечкајте ги, не мора да бидат премногу фини, и исечкајте го лукот што е можно поситно.
2. Исечете го козјо сирење на коцки.
4. Наредете ред сирење, ред зачини во тегла и така сè додека не ги потрошите подготвените состојки.
5. Додадете сол и бибер по вкус. На крај, покријте сè со маслиново масло додека не ги покрие сирењето и зачините.
6. Затворете ја теглата добро и оставете ја во фрижидер да отстои некое време, така што сирењето ќе добие ароми. Послужете како гарнир со предјадење или главно јадење и црвено вино!
Пријатен апетит!