Уште еден деликатес од стар леб. Ако се случува да ви остане цел леб, купете уште еден за ова солено задоволство.
Лебот можете да го наполните со што сакате, а готов е за најмногу половина час.
Одлично во случаи на ненадеен глад и исчезнува со молскавична брзина. Топено сирење и лук му даваат посебен вкус, па затоа е добро веднаш да се фатите за работа. Секако, прво прочитајте го рецептот.
СОСТОЈКИ:
- 1 среден леб, најдобро од вчера
- 200 гр рендана гауда
- 150 гр сирење фета
- 60 гр путер
- 2 чешниња лук
- пиперка
- 1 лажица сецкан магдонос
ПОДГОТОВКА:
1. Измешајте путер со мелен лук и магдонос, завиткајте го во фолија и ставете го во фрижидер.
2. Исечете го лебот по должина неколку пати, длабок околу пет сантиметри, а потоа по ширина. Не исечете го до крај за да го задржите на едно парче.
3. Измешајте рендано сирење и издробена фета со ситно исечкана пиперка. Пополнете ги процепите со парчиња разладен ароматичен путер и подготвен фил.
4. Ставете го на плех или во подлабока тава, покријте го со фолија и печете го во загреана рерна на 180 степени околу 15 минути.
5. Одвиткајте ја фолијата и печете уште десет минути. Извадете го лебот од рерната и навалете го.
Пријатен апетит!