Домашните чипси од компир се печат во рерна, тој е поздрава алтернатива од купената и е многу лесен за правење.
Наместо да го пржиме во длабоко масло, го подготвуваме во рерна, што значи дека е и помалку заситени маснотии. Можете исто така да додадете зачини, а тие не содржат конзерванси и адитиви – објаснува гастро-блогерката Џујма Јавад. Својот чипс ги прави со црвен компир, и додава зачини како лук, пиперки и маслиново масло. Таа нагласува дека е важно да се исече што е можно потенок, да се остави со кора, но и добро да се исуши пред да се пече. Исто така, мора да се реди во еден слој на плехот за печење. Еве го нејзиниот рецепт за домашен чипс:
СОСТОЈКИ:
- 2 црвени компири
- 3 лажици маслиново масло
- 1/2 лажичка црвен пипер
- 1/2 лажичка лук во прав сол и бибер по вкус
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 220 ° С. Поставете плех со хартија. Исечете го компирот на многу тенки парчиња со остар нож. Користете хартиена крпа за да ги исушите навистина добро. Истурете маслиново масло одозгора и зачинете со црвен пипер, лук во прав, сол и црн пипер. Измешајте сè рачно за да ги измешате зачините и добро распределете го маслото. Префрлете ги компирите во плех. Ставете ги во еден слој. Печете додека не станат крцкави, околу 20-25 минути. Обавезно оставете ги да се изладат пред да ги послужите за да бидат убави и крцкави. Домашните чипови можете да ги прилагодите според вашиот вкус: Пробајте чили во прав, кромид во прав, рузмарин, масло од тартуф или било кој друг омилен зачин што го имате при рака.
Добар апетит!