Со години наназад, актуелно е прашањето колку е добро црвено месо за нашето тело. Одговорите на експертите честопати се разликуваат, но она што е познато е дека црвеното месо има многу позитивни ефекти врз нашето здравје и е извор на некои основни хранливи состојки, но исто така е поврзано со болести на срцето и крвните садови, како и рак на дебелото црево.
За почеток, потребно е да се наведе што точно се смета за црвено месо. Според NHS, тоа е секое месо што е црвено пред подготовката: говедско, јагнешко, овчо месо, свинско месо, телешко месо, но исто така и патка и коњ и живина, додека живината, како што се пилешко, мисирка и гуска, како и месото од други птици, но и зајак, класифициран како бело месо. Преработеното месо, како што се колбаси, сланина, шунка и разни салами, вклучувајќи ги и оние направени од пилешко и мисирка, често се нарекува и нездраво поради додавање сол и разни конзерванси.
Дали е црвеното месо навистина нездраво?
-Богато е со протеини и е потребно за урамнотежена исхрана, така што телото произведува доволно аминокиселини – вели нутриционистката д-р Џесика.
Таа додава дека аминокиселините се клучни за градење и „санирање“ на мускулите и коските поради производството на хормони и ензими, па може да се каже дека црвеното месо на најосновно ниво му дава на организмот енергија, па затоа и не е добра целосно да се елиминира од исхраната.
-Сепак, има и друга храна што содржи протеини, како тофу, јајца или наут – објаснува таа, па во тој случај месото може да се замени со тие прехранбени производи.
-Пожелно е повремено да се јаде квалитетно свежо црвено месо поради протеини, минерали и витамини, како што се железо, цинк и витамини од групата Б – додава Бартлет, иако истражувањата го поврзаа неговиот голем внес со покачени нивоа на холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања и рак на дебелото црево.
Тековните истражувања, вели таа, покажуваат дека тие се предизвикани од природните хемикалии што ги има во него, така што во големи количини може да бидат штетни.
Колку црвено месо можеме да јадеме неделно?
Светскиот фонд за истражување на рак (WCRF) советува возрасни со многу малку или без преработено месо и 350 до 500 грама варено црвено месо неделно, додека британските упатства покажуваат дека дневниот внес е максимум 70 грама. Нутриционистите затоа се согласуваат дека црвеното месо треба да се замени со растителни опции што е можно повеќе, заради подобрено здравје на дигестивниот систем и намален ризик од болести.