Најдобро од сè, подготовката е едноставна.
Тие одат добро со јогурт, и добро одат со пиво. Ако сакате переци, оваа домашна варијанта сигурно ќе ви се допадне. Лесно се подготвуваат, а кога ќе замирисаат од рерна, нема да можете да му одолеете на ова печиво, кое е меко одвнатре и е крцкаво надвор.
Состојки:
- 280 гр брашно
- 100 мл млака вода
- 50 мл млако млеко
- 2 лажички шеќер
- 1 лажица стопен путер
- 7 гр сув квасец
- 1 лажичка сол
- белки за обложување, груб со за посипување
- 1 лажица сода бикарбона
Начин на подготовка:
Истурете брашно во сад, а потоа додадете млако млеко. Додадете сув квасец и шеќер, а потоа измешајте нежно. Додадете го стопениот путер, и сè добро измешајте. Служете на маса, а потоа добро измесете го тестото со рацете. Истурете го тестото, а потоа продолжете да месите. Обликувајте го во топка, подмачкајте го, ставете го во сад и покријте го со фолија, па оставете го да нарасне додека не се зголеми двојно по големина. Измазнете ја топката малку, а потоа исечете ја прво на четвртини, а потоа на осмина. Се тркала секое парче во што е можно потенок валјак за да се формира геврек. Ставете ги во плех за печење на хартија за печење, а потоа исечете ја хартијата околу секој геврек. Натопете еден геврек во врела вода со целата хартија, а потоа нежно извлечете ја хартијата.
Бидејќи переците ќе испливаат на површината, лесно истурете ги со топла вода и одозгора. Потоа извадете ги, наредете ги на плех за хартија за печење. Премачкајте со белки и посипете со груба сол и ставете ја во рерна да се пече.
Добар апетит!