Категории

Шведски кулинарски трик како да направите идеална кремаста овесна каша

Овесната каша е омилен избор за многумина за првиот оброк во денот, тој е полн, лесен за подготовка и не е скап. Сепак, може да има и донекаде безличен вкус и непривлечна текстура, така што некои ќе се откажат од консумирање поради тоа. Но, Швеѓаните ја знаат тајната за подготовка на највкусната, најкремаста и најсочна овесна каша што некогаш ќе ја вкусите.

Тие користат прилично обичен овес, додатоците се класични (како цимет и кафеав шеќер), а самиот метод на подготовка не е посебен, тој едноставно се подготвува на шпорет. Тајната е во тоа што Швеѓаните ја прават овесната каша од комбинација на валани зрна и прашкасти. Свиленкаста, сочна текстура на кашата се создава благодарение на дополнителниот скроб што го има овесниот прав. Таквата овесна каша може да се купи готова во Шведска, но ако не сте во можност да го направите тоа, можете да ја подготвите сами, и многу лесно. За подготовка ќе ви треба валани овес (секој овес кој брзо ќе се готви ќе биде добар), мешалка, тенџере и додатоци по желба.

Подготовка:
Ставете 80 грама овес во мешалка или процесор за храна и мешајте додека не се формира ситна пудра. Ставете го прав во мала поштенска кеса или затворен сад. Следниот пат кога ќе направите овесна каша, варете го овесот според упатствата, но заменете една четвртина од обичниот овес со оној во прав (па наместо 80 грама овес ќе користите сооднос од 3/4 класичен овес и 1/4 овес прав). Додадете иста количина на вода како инаку (обично двапати поголема од количината на житни култури, но се препорачува да започнете со малку помала количина и да додадете повеќе вода колку што е потребно). Подготовката на најкремастата и најсочна овесна каша трае околу пет минути, а за уште повеќе вкус збогатете ја со класични адитиви (семето, овошјето, оревите и медот се секогаш одличен избор).

Совет:
Ако мешањето овес ви изгледа премногу напорно, можете да купите овесна каша и да ја изматите во зовриена овесна каша. Вкусот ќе биде ист, но важно е да се измате брашното во кашата за да не се формираат грутки.

Прегледи:
540
Објавено на:
18.06.2021