Категории

РЕЦЕПТ: Сочен колач со мармалад и портокал

Оваа летна торта со сладок прелив од мармалад е хит и за младите и за старите. Бидејќи сокот од портокал се апсорбира во тестото, најдобро е џем од цитрус (на пример, портокал, лимон, грејпфрут, итн.) Или сорта што одговара добро со портокал, како праска или овошје од маракуја.

СОСТОЈКИ:
230 гр путер
30 грама бел шеќер
30 грама кафеав шеќер
150 гр мармалад, пр.
Праска или портокал ( од тие 75 гр за прелив)
360 гр брашно
1 прашок за пециво
4 јајца
1 портокал (кора и сок од него)

ПОДГОТОВКА:
Исечете го портокалот на половина и исцедете го сокот од една половина. Измешајте ги сокот и 75 грама џем и оставете ги настрана. 2. Со рачен миксер измешајте ги путерот, белиот и кафеавиот шеќер и преостанатиот џем. Додадете брашно, прашок за пециво и јајца и промешајте повторно. Исцедете ја другата половина од портокалот и измешајте го сокот со кора и додадете го во тестото. Повторно измешајте сè. 3. Ставете го тестото во плех или квадратни садови за печење и измазнете го. Печете на 175 степени околу 30-40 минути (направете тест за чепкалка за заби). Потоа премачкајте со мешавина од џем и сок од портокал додека тортата е сè уште топла и сервирајте ја со шлаг.

Прегледи:
545
Објавено на:
23.07.2021