Ако не можете да го замислите утрото без кафе, овој текст мора да го прочитате!
Кафето се прави од пржени зрна на одредени билни видови. Степенот на нивното печење влијае врз јачината на напитокот.
Ова мора да го знаете за кафето:
Негативни ефекти:
- Непожелно е да се пие кафе на празен желудник, бидејќи кафето го поттикнува хормонот холецисокинин, кој го поттикнува варењето. Ако е желудникот празен, тогаш нема што да свари – како резултат на тоа, постои ризик гастритис.
- Кафето има тенденција да ја зголеми киселината на желудникот, крвниот притисок и да го поремети сонот.
- Конзервансите во кафето негативно влијаат на метаболизмот и предизвикуваат развој на целулит.
- Кафето не се препорачува за жените кои се бремени или дојат. Кофеинот преминува во плацентата, го намалува железото и другите минерали на мајчиното млеко.
- Кафето предизвикува зависност, а прекумерното пиење доведува до дехидратација.
Позитивни ефекти :
- Кафето содржи антиоксиданси кои ги отстрануваат слободните радикали од телото. Овие антиоксиданси се борат против малигните неоплазми, одредени срцеви патологии, дијабетес мелитус и паркинсонизам.
- Кафето помага да се ослободите од главоболка преку ширење на крвните садови во мозокот.