Со овој рецепт за крофни нема да погрешите, бидејќи се подготвуваат најбргу до сега.
Ако сакате да ги воодушевите децата, тогаш задолжително направете ги овие крофни. Крофните се прават од тесто, а може да се пржат или да се печат во рерна. Исто така, може да ги полните со нутела, џем или да ги прелиете со чоколадо, како и да додадете на нив шеќер или цимет.
Состојки:
- 450 г брашно
- 300 мл јогурт
- 1 јајце
- 100 г шеќер
- прстофат сол
- 1,5 лажичка сода бикарбона
- 1,5 лажичка прашок за пециво
- 200 мл масло
За прелив :
- црно чоколадо
- бело чоколадо
- шеќер и цимет
Подготовка:
Изматете ги јајцата со шеќер. Додадете го маслото и уште малку матете. Ставете јогурт и кога ќе ја соедините смесата додадете брашно со прашок за пециво и сода бикарбона. Измесете го тестото, па префрлете го на работната површина на која претходно се ставиле брашно и продолжете да месите додека не добиете убаво тесто. Развлечете го тестото со дебелина околу 1 цм, па обликувајте ги крофните. Можете и со чаша, а потоа во средина направете дупка. Пржете во загреано масло и потоа извадете ги да се исцедат.
Чоколадото истопете го, па ставете ги во него крофните и декорирајте ги како сакате. Ако не сакате чоколадни, може да помешате шеќер и цимет и да ги ставите крофните во таа смеса.