Категории

Рецепт за најмеки новогодишни медењаци

Ќе уживате во процесот на подготовка и во совршениот вкус.

Состојки:

165 г мед

60 г шеќер во прав

250 г маргарин или путер

1 јајце

1 прашок за пециво

околу 550 г брашно

малку цимет по желба.

Кралска глазура:

1 белка

230- 250 г шеќер

Подготовка:

На медот додадете шеќер и мешајте додека шеќерот не се стопи, па додадете го маргаринот и повторно мешајте, не мора да се соедини комплетно, само да нема големи грутки, па додадете го и јајцето и повторно мешајте, па додадете половина од предвиденото брашно, цимет и повторно мешајте, па прашокот за пециво и речиси целата количина од брашното.

Кога ќе го замесите треба да биде меко и речиси лепливо. Замотајте го во фолија и ставете во фрижидер барем еден час.

Прегледи:
515
Објавено на:
23.12.2021