Ако сте љубители на слатки, ретко ќе се најдете во ситуација чоколадото да ви стои толку долго во плакарот што ќе му истече рокот.
Впрочем, ретко кој гледа што пишува на етикетата, додека е слатко и „нормално“, добро е за јадење. Меѓутоа, во зависност од видот, составот и начинот на складирање, варира и рокот на траење на чоколадата.
Колку долго трае чоколадото?
Не постои едноставен одговор на ова прашање. Видот на чоколадото, квалитетот и начинот на чување влијаат на нејзиниот рок на траење.
Во принцип, чоколадото има најдобар вкус пред истекот на рокот наведен на пакувањето (па дури и малку подоцна), но безбедно е да се јаде многу подолго.
Зошто црното чоколадо треба да се јаде секој ден
Квалитетот на чоколадото има многу врска со неговиот рок на траење. Чоколадото од „маса“ марки што се купува во продавница и се прави со вештачки конзерванси ќе се расипе пред врвното чоколадо. Висококвалитетното чоколадо дури може да се подобри со возраста, исто како виното. За тоа можеме да им се заблагодариме на флаванолите, природните конзерванси – тие даваат антиоксиданти на темно чоколадо. Видот на чоколадата е важен – колку е поголема содржината на млекото, толку е пократок рокот на траење. Полуслатки, горко-слатки и темни чоколади имаат поголеми шанси да преживеат долг престој во плакарот.
Бело чоколадо
Бидејќи се состои главно од млечни производи и путер од какао, рокот на траење на белото чоколадо е малку попроменлив од горчливо-слаткото или темното чоколадо. Неотворена може да издржи до шест месеци, а во фрижидер уште подолго. Отворено, околу четири месеци.
Млечна чоколада
Знаеме дека темното е поздраво, но млечното чоколадо не се откажуваме ниту во зрелоста. Овој кремаст десерт може да го задржи врвниот квалитет до една година на собна температура или подолго во фрижидер ако не е отворен. Ако е отворен, имате осум до десет месеци да го користите.
Чоколадо за готвење, горчливо или полуслатко чоколадо
Помалку млечни производи значи подолг рок на траење. Ако го чувате на собна температура или во фрижидер, тогаш ќе трае до две години.
Темно чоколадо
Неотворената црна чоколада треба да трае најмалку две години. Ако е отворен, рокот на траење е околу една година.
Белгиско чоколадо
Белгиското чоколадо ќе трае само до две недели на собна температура. Ќе треба околу еден месец да го ставите во фрижидер или околу два месеци ако го ставите во замрзнувач.
Чоколадни трошки
Неотворени, чоколадни трошки се добри два до четири месеци. Можете да ги чувате и во фрижидер шест до осум месеци или во замрзнувач две до три години.
Рачно изработени чоколади или пралини
Ако земете некои од овие задоволства, веројатно ќе ги јадете во рок од неколку часа. Траат само една до две недели, а никогаш не се ставаат во фрижидер или замрзнувач. Дефинитивно можете да ги јадете по две недели, но можеби нема да имаат најдобар вкус.
Какао во прав
Тој во основа никогаш не се распаѓа, но со текот на времето ќе ја изгуби својата моќ. Неотворена, може да остане во оставата, три години. Отворено, ќе биде добро уште година-две. После тоа може да забележите мала разлика во вкусот, но сепак не е опасно да се консумира.
Како да знаете дали чоколадото е лошо?
Рокот на траење на чоколадото е навистина само показател кога ќе почне да опаѓа нејзиниот квалитет. Ако изгледа добро, мириса и има нормален вкус, сè е јасно. Пукнатини или точки на чоколадото може да сигнализираат дека таа малку станала и видела подобри денови. Ако чоколадото има значителна промена на бојата или мувла, таа е подготвена за ѓубре. Старото чоколадо повеќе нема да биде вкусна бонбона, но сепак можете да направите прекрасни колачиња со него.
Исто така, имајте на ум дека чоколадото со состојки како што се јаткастите плодови или овошјето може да биде повеќе склоно кон побрз рок на траење. Колку повеќе состојки содржи, толку побрзо ќе се расипе.
Зошто чоколадото добило бел слој?
Белиот или сивиот филм што можете да го видите на старото чоколадо е или шеќер или маснотии, а тоа е последица на одвојувањето на шеќерот или путерот од какао од чоколадната смеса. Ова се случува кога чоколадото е делумно стопено, обично откако ќе се чува на премногу влажно или премногу топло место. Масните „цветања“ првенствено го менуваат изгледот на чоколадото, а не неговиот вкус, па затоа сепак треба да го има истиот вкус, без разлика на изгледот.
Од друга страна, шеќерот „цвета“ може да има зрнеста или прашкаста текстура и непријатен вкус. Иако е безбедно за консумирање, можеби нема да уживате во тоа чоколадо.
Дали можете да јадете чоколадо со поминат рок?
Ако пакувањето е неотворено, може да трае со месеци по истекот на рокот ако се чува на собна температура, или уште подолго ако било во фрижидер или замрзнувач.