Оваа грешка секогаш треба да ја избегнувате кога правите палачинки! Без оглед на рецептот што го користите!
Понекогаш, покрај сите колачи и колачи, кифлички и креми, најмногу сакаме „добри, стари“ палачинки. Рецептот за добро тесто е многу едноставен: јајца, брашно, млеко или вода, малку сол и – готов е за пржење. Се разбира, многу домаќинки ќе речат дека киселата вода е задолжителна, но, рака на срце, палачинките и без неа можат да излезат многу убави.
Една од тајните на вештите готвачи е да додадете малку прашок за пециво, но и тоа не е задолжително. Иста е ситуацијата и со маслото – едни ставаат масло во тестото, други само во тавата, по малку, пред секоја палачинка. Но, зошто понекогаш не излегуваат цврсти, без разлика кои состојки ги ставаме во тестото?
Одговорот е едноставен, а малкумина го знаат – затоа што предолго сте го меселе тестото! Вака најчесто се залажуваат оние кои немаат големо искуство, па сметаат дека треба да се вложи што повеќе труд и така палачинките ќе бидат подобри. А вистината е, всушност, дека долгото лепење развива повеќе глутен во тестото и поради тоа ги прави палачинките поцврсти.
Поентата, значи, е во нешто сосема друго – треба лесно да ги изматите јајцата со вилушка со малку сол, да додадете млеко, а потоа брашно и да измешате колку да се изедначи масата. Се остава да отстои кратко, па се додава вода по желба и нема да има грутчиња и нема потреба од долго матење. Кога ќе ги испржите, палачинките ќе бидат меки „како душа“.