Ѓумбирот и морковите, кога се мешаат со брашно од интегрално брашно, даваат слатко што може да се јаде без престан.
СОСТОЈКИ:
- 4 чаши рендан морков
- 2 кајсии
- лажичка ѓумбир во прав
- чаша кафеав шеќер
- чаша сецкани ореви
- чаша сок од лимон
- чаша брашно од кокос
- 2 чаши брашно од интегрално брашно
- 2 лажички прашок за пециво
- лажичка сода бикарбона
- лажичка сол
- лажичка цимет
ПОДГОТОВКА:
Измијте ги кајсиите, извадете ги камењата и измешајте. Измешајте ги сите состојки – рендан морков, кајсија, сецкани ореви, сол, ѓумбир, цимет и шеќер. Прво добро измешајте со процесор за храна, а потоа промешајте со миксер кратко, но со најголема брзина. Додадете интегрално брашно и кокос, прашок за пециво, потоа сок од лимон и кратко промешајте. Истурете ја смесата во подмачкана тава во форма на овална и печете ја 45 минути. Додека кората е сè уште топла, посипете ја со кокос во прав. Украсете го десертот со овошје по вкус.
Пријатен апетит!